Wat zegt president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank donderdag over de geldinjectie voor eurozone? Z24 volgt de ontwikkelingen op de voet.
15.41u
Einde persconferentie
15.38u
Draghi erkent dat in landen waar de rentes op staatsschuld hoger zijn het effect van het opkoopprogramma duidelijker zichtbaar zal zijn dan in landen waar de staatsrentes al extreem laag zijn.
15.35u
Draghi reageert op kritiek dat het aanzetten van de geldpers tot hyperinflatie kan leiden, met een verwijzing naar het recente verleden. Bij alle renteverlagingen en andere stimulerende maatregelen is er de afgelopen twee jaar nog geen inflatoir effect opgetreden. Voorlopig is een gebrek aan inflatie het zichtbare probleem.
15,24u
Over het risico van financiële zeepbellen. Tot dusver ziet de ECB geen zeepbellen op financiële markten, maar de ECB blijft wel 'alert', aldus Draghi.
15.21u
De ECB koopt ook staatspapier op waarvan de rente negatief is, lees: onder meer Duitse en Nederlandse staatsobligaties . Er zijn geen speciale afspraken gemaakt voor Griekenland. Wel zijn er condities gesteld: landen moeten zich aan structurele hervormingsprogramma's houden; ook speelt het maximum van 33 procent van de staatsschuld van een land mee.
15.17u
Draghi wil geen indicatie geven over een tijdspad voor de afbouw van het opkoopprogramma, na september 2016. Draghi geeft ook niet precies aan wat de verdeling is tussen de opkoop van staatspapier en pakketjes van bedrijfs- en hypotheekleningen.
Wel zegt hij dat het private deel van het aankoopprogramma van ruim 1.000 miljard euro gelimiteerd is.
15.16u
De looptijd van staatspapier dat de ECB gaat opkopen varieert van 2 tot 30 jaar, zegt Draghi.
15.11u
Volgens Draghi was er unanimiteit binnen het bestuur in de zin dat alle centrale bankiers het aankoopprogramma in principe een legitiem middel vinden. Er was geen unanimiteit, maar wel een ruime meerderheid om het aankoopprogramma van staatspapier nu in gang te zeggen. (lees: waarschijnlijk tegenstem van onder meer Duitsland). Er was 'consensus' over de mate van risicodeling tussen de eurolanden bij het opkoopprogramma.
15.05u
Draghi geeft aan dat de maatregelen zullen leiden tot hogere inflatieverwachtingen. Als effect noemt hij dat banken die staatspapier verkopen euro's krijgen waarmee ze nieuwe leningen kunnen verstrekken.
De centrale bank kan de basis voor groeiherstel leggen. Maar, zo zegt Draghi, nu is het aan de overheden van de eurolanden om bij te dragen aan structurele hervormingen en sanering van de overheidsfinanciën op een 'groeivriendelijke manier'. Alleen dan is er een basis voor herstel van het vertrouwen en investeringen.
14.57u
Draghi legt verder uit. De ECB koopt niet meer dan 33 procent van de staatsschuld van een land op. De ECB neemt bij aankopen van staatsobligaties ook 8 procent van het risico op zich, dus dit wordt gedeeld tussen de eurolanden.
Op financiële markten daalt de euro na het bekendmaking van het besluit om staatspapier te kopen, tot 1,15050 dollar per euro. De Amsterdamse AEX-index reageert bescheiden, plus 0,4 procent.
14.55u
Het aankoopprogramma van staatsobligaties van eurolanden start in maart 2015
14.52u
Nog geen details over het exacte aandeel van staatspapier in het opkoopprogramma van 60 miljard euro per maand, dat ook pakketjes van hypotheekpakketjes en dergelijke omvat.
14.51u
De komende maanden blijft de inflatie in de eurozone zeer laag of negatief. Dat is onvermijdelijk, aldus Draghi, gegeven de forse daling van olieprijzen. Eind 2015 en in 2016 zou de inflatie weer wat moeten oplopen.
14.49u
Draghi waarschuwt voor traag herstel van de economie van de eurozone. Maar de daling van olieprijzen en de geldinjectie van de ECB zorgen ervoor dat de neerwaartse risico's minder groot worden.
14.47u
In ieder geval de komende 19 maanden wordt dus voor 60 miljard euro per maand aan staatsschuld en ander schuldpapier opgekocht. In totaal komt dat neer op 1.140 miljard euro.
14.43u
De ECB coördineert de aankopen van staatspapier en private schulden. Per saldo wordt een deel van de extra opkopen, Draghi zegt 20 procent, gezamenlijk gedeeld door de eurolanden. Voor de overige 80 procent komt het risico officieel bij de nationale centrale banken te liggen.
14.42u
De nationale centrale banken gaat staatspapier opkopen, naar rato van hun aandeel in de ECB. Voor Nederland komt dat neer op 5,7 procent van het totaal.
14.41u
De inhoud dan: Draghi kondigt beslissing aan. Hij kondigt een groter aankoopprogramma aan... van publieke en private aankopen van 60 miljard euro per maand, in ieder geval tot september 2016. In ieder geval tot inflatie stijgt richting gewenste 2 procent. Dus geldpers gaat aan.
14.39u
Draghi verontschuldigt zich voor vertraging...het was de lift
14.37u
Draghi komt binnen..fotografen klikken erop los
14.33u
Draghi laat nog even op zich wachten...
14.27u
Beleggers en andere financiële experts kijken vooral uit naar de toelichting op het rentebesluit. Verwacht wordt dat ECB-president Mario Draghi op half drie bekend maakt dat de centrale bank een grootscheeps programma lanceert om staatsobligaties op te komen. Dit wordt gefinancierd met nieuw uit te geven euro’s en komt neer op het aanzetten van de geldpers.
De omvang van de geldinjectie wordt geschat op 500 tot 600 miljard euro. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld maandelijkse aankopen van 50 miljard euro.
14.25u
Om kwart voor twee berichtte de Europese Centrale Bank (ECB) dat het belangrijkste rentetarief waartegen banken bij de centrale bank kunnen lenen gelijk blijft op 0,05 procent. Ook moeten banken die geld bij de ECB willen stallen nog steeds een boeterente betalen van 0,2 procent.
14.23u
De Europese Centrale Bank heeft de belangrijkste rentetarieven donderdag ongewijzigd gelaten. Financiële markten wachten met spanning op een aankondiging over het opkopen van staatsobligaties van eurolanden.
Lees ook: Zo werkt het aanzetten van de geldpers door de ECB en dit kunnen we verwachten
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl